- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka kakao (polecam ekstra ciemne)
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki masła orzechowego (z orzechów ziemnych)
- szczypta soli
- ewentualnie 4 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Zanim przystąpisz do zrobienia kuleczek, wiedz, że są one silnie uzależniające 🙂
- Do malaksera wrzuć orzechy nerkowca, kakao i płatki owsiane – dobrze rozdrobnij.
- Dodaj syrop klonowy i sól i ponownie wymieszaj w malakserze.
- Dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj.
- Jeśli przygotowujesz kulki z czekoladą, dodaj ją do masy i albo kolejny raz użyj malaksera, albo wymieszaj całość łyżką.
- Gotowa masa powinna być dość zwarta. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj troszkę wody albo syrop klonowy.
- Tak przygotowaną masę orzechowo-czekoladowej, nabieraj na łyżkę i formuj kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego.
- Jeśli uda Ci się powstrzymać przed natychmiastowym zjedzeniem kuleczek, przechowuj je w lodówce 😉
Wskazówki:
- Kulki orzechowo-owsiane nadają się idealnie na słodką przekąskę między posiłkami albo zdrowy przysmak do kawy.
Żródło przepisu:
Mniam